Začíná sezóna borůvek. Pamatujte, že nepatří jenom na koláč.

16. července 2025 ∙ 2min čtení

Borůvky se v naší kuchyni na pevno zabydlely a od dětství si na nich rádi pochutnáváme.

Dělají lívance a knedlíky svátečnějšími, ale zůstat jen u marmelád, klevely nebo sirupů by byla škoda. Tyto nenápadné nízké rostlinky, které patří do čeledi vřesovcovitých, totiž v sobě ukrývají daleko více síly. Obsahují neobvyklou koncentraci vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek.

Extrakty z těchto lesních plodů fyzioterapeuti nejčastěji doporučují proti zánětu močových cest. Proč jsou účinné, není sice zcela jasné. Jisté ale je, že obsahují velké množství antioxidantů. Posilují imunitu a pomáhají zvládnout infekci a záněty.

Plody brusnice borůvky (Vaccilium myrtillus) sbírali lidé jistě od nepaměti. Chutnaly jim, a aniž si to uvěd omovali, byly pro ně zdrojem především vitamínu C. Jejich léčivé účinky poznávali postupně. Podle prvních písemných zmínek modročerné plody borůvky začala ve 12. století doporučovat na řadu onemocnění abatyše a bylinkářka Hildegarda z Bingenu.

Také autor renesančního herbáře, lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli, který od roku 1554 působil v Praze, borůvky ve svém díle popsal. Nazýval černými jahodami. „Tyto jahody pojídají rádi rolníci, pastevci, děti a lesní ptáci. V některých místech dělají z černých jahod sirup, který prý má dobře činiti a prospívati žaludku, obdobně jako sirup angreštový.”

Více se dočtete na webu zahradnickakucharka.cz ZDE

Vyzkoušejte naše produkty na borůvky:

                                                      

Kapalné hnojivo na borůvky                        Substrát s vermikompostem pro borůvky    Zemina pro azalky a rododendrony (vhodná i pro borůvky)